Recension av G Gin från Skånska Spritfabriken

Allt fler svenska gin börjar tona upp på hyllorna. Något jag tycker är fantastiskt trevligt!

Här är ett nytt trevligt tillskott från Skånska Spritfabriken, “G Gin”. .
Skånska Spritfabriken är bland annat kända för sin äppelbrandy men har precis lanserat en riktigt god gin, helt i min smak.

G Gin

G Gin från skånska Spritfabriken

Första smakintrycket av G Gin är att den har en ganska rund smakprofil. Klassisk London Dry i all ära, men jag uppskattar faktiskt ginsorter som är mindre torra.

Vad som känns ganska omgående är en fräsch och kryddig smak av enbär och peppar. Därefter kommer en fruktig och aningens söt smak. Även citrus, kvanne och framförallt kardemumma utvecklar sig på tungan. Kombinationen av citrus, enbär och kardemumma ger en väldigt aromatisk gin som passar utmärkt till gin och tonic. Just kardemummasmaken gör att G Gin fungerar bra med en lätt tonic som exempelvis Fever Tree, eller varför inte East Imperial. Jag skulle tro att den klarar smakstarkare tonics, men då ska man hålla lite extra koll på att smakkombinationerna med kardemumman blir rätt.

Enligt Skånska Spritfabriken gör man all sin sprit med äpple som utgångspunkt. Ginens fruktiga och aningens söta smakprofil skulle kunna vara ett resultat av detta, men jag kan inte spåra en tydlig äpplesmak. Däremot gör fruktigheten, vill jag tro, att ginen får en rund och lång smak. Den ligger i gommen länge och “torkar” inte ut som gin ibland kan göra.

Vill du göra en gin och tonic på G Gin så fungerar det väldigt bra med lite äpple i gin och tonicen. Just i det här fallet testade jag med äpple och rosmarin till min gin och tonic. Det blev underbart bra.

Kortfattat tycker jag man kan säga att G Gin är en väldigt bra gin att ha hemma på hyllan. Den känns relativt allround och smakar även väldigt gott rent. Vill man ha en aromatisk gin, med såväl fruktighet som krydda, så rekommenderar jag den varmt.

Högaktningsfullt,
Mr. GT

G Gin

G Gin med äpple, rosmarin, toppad med Fever Tree Tonic