Hur mycket tonic ska man ha i en gin och tonic?

gin and tonic sea

Här sitter jag och häller i alldeles för mycket gin i min gin och tonic!

En väldigt vanligt fråga jag får är; hur mycket tonic ska man egentligen ha i en gin och tonic? Vilket är det perfekta ratiot? Det är så klart en smaksak men jag kommer ändå argumentera för att 1 del gin och 2 delar tonic är det bästa alternativet. I det här inlägget ger jag min syn på det perfekta ratiot för en GT.

Prova dig fram för att hitta den perfekta balansen

Att 1:2 skulle vara ett perfekt ratio låter kanske konstigt? Kanske lite väl starkt? Jag uppmanar dig att prova. Ta fram din favoritgin och häll upp 4-5 cl i ett glas. Ta fram en flaska premiumtonic, exempelvis Fever Tree. De flesta premiumtonics är 20 cl:s flaskor, så häll i ca hälften eller strax under hälften av tonicen.

Första gången kanske det känns starkt. Men snart kommer du att inse att detta är ett perfekt ratio för att uppleva både ginen och tonicen i en härlig symbios. Visst smakade det bra?

För en perfekt GT, använd exakt så här mycket tonic

Jag är inte ensam om att förespråka 1:2 ratiot. Drinkexperten Stuart Bale har gjort en ingående analys av hur mycket tonic du behöver för olika ginsorter.

Här kommer en lista som du kan använda och imponera på vännerna med. Jag menar, vem kommer inte bli imponerad när du häller upp exakt 9,7 cl tonic till din Hendricks GT? Observera att listan är anpassad för 5 cl gin (jag har en grej för att hälla i en extra skvätt gin utöver den klassiska 4:an, jag tycker du ska anamma det också).

Exakt så här mycket tonic ska du ha till en perfekt gin och tonic:

  • 8,4 cl tonic till 5 cl Gordon’s
  • 9,3 cl tonic till 5 cl Beefeater
  • 9,3 cl tonic till 5 cl Bombay Sapphire
  • 9,7 cl tonic till 5 cl Hendricks
  • 10,2 cl tonic till 5 cl Gin Mare
  • 11,4 cl tonic till 5 cl Botanist
  • 11,8 cl tonic till 5 cl Tanqueray

Hur gör du då för att undvika att bli serverad en blaskig GT i en bar? Ja, det är ganska vanligt att bartenders är lite väl generösa med tonicen. Lösningen är ganska enkel faktiskt. Be på förväg om att få flaskan och hälla i tonicen själv. Om svaret blir att dom bara har tonic på tapp, ja då är det bara att gå därifrån. Du förtjänar bättre.

Nyfiken på hur man gör den perfekta GT:n? Läs min guide till den perfekta gin och tonicen.

Lycka till! Högaktningsfullt,

Mr. GT