Vilken gin är bäst att dricka ren?

Mr. GT:s 10 bästa gins

Jag älskar som bekant GT, men ibland tycker jag det är oerhört trevligt att dricka gin precis som den är.

Det ska dock sägas att vissa typer av gin lämpar sig bättre och sämre att dricka rena. Nedan följer några av mina tips på hur du väljer bra gin att dricka rent. Och du, skulle du vara intresserad av att jag kommer och kör en ginprovning med dina vänner, kontakta mig här så syr vi ihop något bra för er.

Vilka typer av gin fungerar bäst att dricka rent?

Undvik London dry

Ett enkelt tips är att undvika klassisk London dry, det vill säga de flesta gins du hittar på hyllan. En London dry är som namnet förtäljer, torr. Det gör att den lätt blir väldigt skarp och torr i munnen. Det finns absolut London Dry som är god att dricka ren, men många kan vara lite svåra. Så ett generellt tips är att välja andra typer av gin om du vill vara på den säkra sidan.

Old Tom Gin – söt och god i munnen

En sötad gin som är rund i smaken och ligger fint i gommen. Testa exempelvis Hernö Old Tom eller Haymans Old Tom.

Lagrad gin – rund och fin

Generellt sett leder lagringen till en rundare och något oljigare smak. Testa exempelvis Strane Oaked, Citadelle Reserve eller Big Gin Bourbon Barreled. Det kommer allt fler lagrade giner så det är bara att kolla på systemet.

Sloe gin – god men något sötsliskig

Kanske inte min största favorit. Slånbärsgin är väldigt sött, men onekligen enkelt och trevligt att dricka rent. Testa gärna Hernö Sloe gin.

Välj hellre komplexa giner snarare än citrustorra

Komplexa och kryddiga giner brukar vara trevligare i gommen än citrustorra giner. Här handlar det om att läsa sig till vad som funkar bättre och sämre men om du jämför en Tanqueray med en Hernö så förstår du ungefär vad jag menar. Båda är London dry och i ungefär samma prisklass, men Hernö har komplexare och kryddigare smaker i jämförelse med Tanqueray som har mer fokus på citrus och raka enkla smaker.

Premiumginer är godare att dricka rena

Oavsett om ginen är lagrad eller en London dry så är det viktigt att det är en premiumgin. Jämför exempelvis en Gordons med en Monkey 47 och du kommer förstå skillnaden. Den senare ligger i en helt annan klass och är mycket godare att dricka ren. Att ginen är dyr är så klart ingen garanti att den är god, men sannolikheten att den är smaskig är helt klart högre än en billig gin.

Hoppas det smakar!

Högaktningsfullt,

Mr. GT