Test av Fishers Gin

Som den ö-bo jag är blev jag väldigt glad när Fishers Gin klev fram på gin-scenen. Med sina annorlunda ingredienser från den engelska kusten är det här en riktigt spännande gin!

Fishers gin och tonic.

Fishers gin med tre sorters torkad citrus.

Björnrot, Strandlilja, Nejlikrot och Pors är några av de relativt ovanliga ingredienser som smaksätter Fishers Gin. Produktionen sker i the Copper House Destillera vid den engelska kusten där master distiller John McCharty arbetar tillsammans med botanisten James Firth. Tillsammans skapar de Fishers Gin. Tanken är att ta smakerna och dofterna till den plats de bor och de arbetar vid.

Doft

Den första doften är ganska söt och kraftig. Man känner definitivt kardemumma och andra brödkryddor. Enbären finns där i bakgrunden men avger ingen stark doft. Det känns direkt att Fishers Gin inte är så lätt att definiera, kanske tack vare att den har så många ovanliga ingredienser.
Det jag tror är kardemumma, kanske är någon helt annat. Spännande!

Smak

Smaken fyller gommen med koriander, kardemumma och tydlig eftersmak av fänkål och mint. Citrusen är precis som enbären snarare en bärare av smaker och spelar inte huvudrollerna i Fishers Gin. Jag har tidigare pratat om att gin med en något lättare enbärssmak ofta är lite sötare och rundare i smaken. Fishers Gin är inget undantag. Den ligger mjukt och härligt i gommen och jag känner direkt att den passar bra rent. Trevligt!

Till Gin och Tonic?

Jag testade med torkad citron, lime och grapefrukt. En väldigt trevlig kombination. Skulle jag matcha den med andra ingredienser skulle jag nog testa exempelvis mynta eller varför inte fänkål (kanske blir för mycket lakrits). Fishers Gin klarar en del smaker så den som vågar kan nog testa exempelvis Schweppes – Ginger and Cardamom, men ett bra spår att ta är en lätt tonic som exempelvis East Imperial eller Fever Tree.
Schweppes Indian Tonic blir ingen höjdare här.

Slutord

Sammanfattningsvis kan man säga att Fishers Gin verkligen har lyckats ta fram en mycket god och spännande gin som få andra ginsorter är i närheten av. Komplexiteten med smaker som är svåra att sätta fingret på gör att man blir både överraskad och exalterad för varje klunk. Personligen tycker jag att den nästan är godare ren än i en GT. Men det är inget dåligt betyg!

Högakningsfullt,

Mr. GT
@gintonicmaster