Hemgjord gin – så gör du egen gin utan att destillera

Många har hört av sig till mig och frågat; hur gör man egen gin?
Så jag tänkte helt enkelt gå igenom hur du gör hemgjord gin. Att bränna egen sprit är som bekant olagligt i Sverige, men den här metoden, som kallas macerering är laglig, enkel att genomföra och ger ett gott resultat.

Hela processen tar bara några dagar och kräver relativt lite arbete. Nedan beskriver jag två recept. Ett grundrecept som är standard och ett eget där jag laborerar lite. Båda recepten bygger på att du använder 35 cl vodka. På så sätt kan du göra små satser och få möjlighet att göra många olika smaker. En 35 cl flaska blir en perfekt present eller en trevlig dryck att ha i barskåpet.
Svårt att hitta rätt kryddor? Besök gärna Borgeby kryddgårds webb, de har ett stort utbud av kryddor.

För båda recepten behöver du:

  • 35 cl vodka eller okryddad sprit av god kvalitet. För det här receptet valde jag Absolut Vodka. Men det går säkerligen bra med Vodka Explorer eller liknande.
  • Två glasburkar eller glasflaskor att förvara ginen i.

Grundrecept hemgjord gin

– klassisk med mycket inslag av enbär, kardemumma och kanel

  • 1 msk enbär
  • 1 tsk korrianderfrön
  • 2 frökapslar kardemumma (kan bytas ut mot cirka 1/2 tsk kardemummafrön)
  • 2 svartpepparkorn
  • 1/3-dels kanelstång.
  • 1 liten apelsinzest
  • 1 liten citronzest

Mr. GT:s hemgjorda gin

– inslag av angelikarot, timjan och rosmarin med vacker färg från hibiskus

Inspireras gärna om du vill laborera lite med kryddor och smaker. Andra intressanta ingredienser kan vara kassiabark, citrongräs, lagerblad m.m. Prova!

  • 2 msk enbär
  • 1 tsk angelikarot
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 krm lakritsrot
  • 1 krm korianderfrön
  • 2 frökapslar kardemumma (kan bytas ut mot cirka 1/2 tsk kardemummafrön)
  • 1 hibiskusblomma
  • 1 liten apelsinzest
  • 1 liten citronzest

1. Förbered kryddblandningen

Ta fram kryddorna du behöver till din gin och förbered dem. Du vill helst kunna buteljera omgående för flaskan ska kunna hålla sig steril.

så gör du gin själv

Till vänster: Grundreceptet. Till höger: Mitt eget recept

 

2. Sterilisera en glasflaska eller glasburk

Sterilisera en glasflaska eller glasburk genom att koka den några minuter eller kör den i ugnen på 100 grader celsius i cirka 20 min.

3. Lägg i ingredienserna i vodkan

Lägg sedan i alla ingredienser förutom apelsincesten och toppa upp med 35 cl vodka. Om du följer mitt eget recept så ska du bara lägga i halva ingredienserna av enbär, timjan och rosmarin i det här steget. Ställ sedan burkarna på en mörk och sval plats, exempelvis din kyl eller ditt skafferi. Titta gärna till ginen en gång under det kommande dygnet skaka till ingredienserna.

Hemgjord gin.

Lägg i ingredienserna och fyll upp med gin.

4. Smakprov 24 timmar

Smakprova ginen efter 24 timmar, lägg i zesten och krydda eventuellt lite till. Vid det här laget bör du känna enbären och de andra kryddorna relativt starkt. Om du följer mitt recept så ska du lägga i resterande enbär, timjan och rosmarin. Kom ihåg att den ska stå några dagar till så bli inte orolig om den inte är helt hundra i smakerna ännu. Men om det är något du skulle vilja krydda upp så kan du passa på i det här steget. Om du är nöjd, ställ tillbaka ginen och låt den stå ytterligare 24 timmar.

Provsmakning och extra kryddning efter 24 timmar.

5. Provsmaka och sila av

Efter ytterligare 24 timmar är det dags för ett andra smakprov. Nu bör ginen smaka ännu mer av alla ingredienser och blivit lite rundare i smaken. Man kan fortsätta krydda i det här läget men akta dig för att låta ginen stå för länge. Står den längre än totalt 48 timmar kan den ta för mycket smak. Om du är nöjd, sila av ginen med ett kaffefilter och buteljera i en steriliserad flaska.

hemgjord gin

Sila av ginen genom ett kaffefilter.

Hemgjord gin är en perfekt present eller bara oerhört trevligt att ha hemma i barskåpet. Ett tips är att gärna göra detta några dagar i förväg då ginen blir bättre när den får stå och vila utan maceratet i sig.

Hemgjord gin med Fever Tree Tonic.

Njut av en riktigt trevlig Gin och Tonic och lycka till! Kommentera gärna hur du tycker att din gin blev.