Så gör du den perfekta Gin & Tonicen – 5 tips

mrgt af om029

Hur man gör en perfekt Gin & Tonic är så klart en smaksak. Men för dig som precis har börjat intressera dig för livets vatten (GT) kommer här några tips.

1. Glaset.
Använd ett glas som ger dig en möjlighet att känna dofterna ordentligt. Jag tycker t.ex. att highball-glas är helt fel för de absolut flesta GT:s, tänk istället som en vindrickare och använd ett glas med kupa eller åtminstone ett glas med större doftyta, ex. whiskyglas.

2. Isen.
Vilken is man ska använda är en hel vetenskap och vilken is som passar bestäms oftast av drinkens karaktär. Mitt tips för GT är att använda EN isbit, alltså en stor isbit. En stor isbit smälter inte lika fort som vanliga isbitar gör och späder därför inte ut drinken och smaken. Testa att frysa vatten i ett vanligt glaspaket och mejsla ut. Vill du gå ett snäpp längre? Då är klar-is nästa steg. Då rekommenderar jag Youtube som hjälp.

3. Ginen.
Vilken gin du väljer är så klart oerhört viktigt. Vissa skulle säga att det finns gin som är bättre och sämre till just GT. Det stämmer. Vissa gin-typer är oerhört spritiga och passar kanske bättre till en Dry Martini, medan andra är fräschare med klassiska smaker av citron och enbär och därför passar bättre till GT. Men just det är inte det viktiga, det viktiga är att du smakar ginen separat först och försöka lista ut vilka typer av smaker din gin har så att du kan matcha den med övriga ingredienser.

4. Smaksättning och garnityr
Gin är en fantastisk dryck men blir så mycket bättre med lite hjälp. När du vet vilka smaker som återfinns mest i ginen gäller det att använda kryddor, örter, bitters, m.m. för att förstärka de smaker du vill ha fram.
Vill du ha mer enbär? Lägg i enbär i drinken, kanske mortla det i botten. Vill du känna örterna? Garnera med örter som timjan, rosmarin eller koriander. Möjligheterna är oändliga, allt beror på vilka smaker du vill stärka upp.

5. Tonicen
Att välja tonic är även de en hel vetenskap. Börja med att testa andra märken än ex. Schweppes som du finner i den vanliga matbutiken. På internet och i vissa välsorterade butiker finner du tonics som Fever Tree, Thomas Henry eller min favorit, Fentimans. Detta är tonics som har helt andra smaker och kommer höja din GT avsevärt. Försök även här matcha din tonic med din gin och dina övriga ingredienser. Vill du gå ännu längre kan du göra din egen tonic, något jag kommer visa i framtida inlägg.

Om du är noggrann inom alla de här fem stegen kommer du snart smaka en GT som slår vilken vanligt bar-GT som helst. Lycka till!