Recension av Mr. Usagi Gin – en spännande nykomling

Mr. Usagi Gin

Mr. Usagi Gin är en spännande svensk London Dry tillverkad i Jämtland. Ginen bjuder på klassiska smaker som bör finnas i en London Dry men också en unik karaktär från ingredienser som grönt te och blåbär.

För några år sedan blev jag kontaktad av Mr. Usagi Gins grundare, Sebastiaan, för att prova en av deras första batcher. De var då i utvecklingsfasen och undrade om jag kunde säga vad jag tyckte. Utan att ha någon praktisk kunskap om ginproduktion så lovade jag ändå att ge ett utlåtande.

Då var jag svagt optimistisk. I mina mejl beskrev jag den som lite för enkel och kort i smaken med en aning för lite enbär. På näsan vandrade dofterna mot Genever och jag föreslog artigt att de borde ta ett varv till och jobba mer på komplexitet. Men visst, en god grund fanns det!

Nästan två år senare har de förfinat sin gin och kommer med en riktigt trevlig London Dry. Riktigt kul!
 ´

Mr. Usagi Gins Botanicals:

Enbär, korianderfrön, citronzest, sanshopeppar, ceylon-kanel, grönt sencha te, ingefära, lakritsrot, angelikarot, orrisrot, blåbär.

Så smakar Mr. Usagi Gin:

Jag jämför med deras första batch och konstaterar lugnt att nu finns det en härlig balans mellan både enbär och citrus. Smakerna börjar med en härlig släng av enbär för att vandra mot citrus och peppar. I bakgrunden finns en örtighet och sötma som rundar till ginen. Troligtvis kommer detta från det gröna tet.
Det finns en aning parfym känsla men den är inte på något sätt dominerande.
På det hela taget en trevlig gin som rör sig inom klassiska smakprofiler, men levererar också en ganska egen twist.

Mr. Usag gin i en GT:

Jag testade den med med tonic från Ekobryggeriet och citronzest. Men jag kan absolut tänka mig att earl grey och blåbär borde vara en schysst kombo. Överlag är Mr. Usagi en gin som är relativt enkel att mixa med. Den har klassiska smaker men har ändå en unik karaktär.

Drick och njut!

Högaktningsfullt, Mr. GT