Recension av Caorunn gin – elegant och skotsk

Caorunn gin with tonic and basil

Gin och Tonic med Caorunn gin. Bild från http://amandabootes.co.uk

Skottarna är inte bara bra på whisky, de gör även fantastiskt god gin, till exempel Caorunn gin. Men skottarna står bakom flera andra stora giner. I Sverige känner nog de flesta till Hendricks gin som faktiskt är en skotsk produkt, och inte engelsk som man lätt kan tro. Från Skottland kommer även The Botanist och Edinburgh gin som är populära på barhyllorna i Sverige.

Caorunn produceras på destilleriet Balmenach i Speyside som är ett av de äldsta destillerierna i regionen. Ginen destilleras med klassiska ingredienser såsom enbär, koriander, citruszest, angelikarot m.m. Men utöver detta tillsätts och ett antal lokala kryddor som ger ginen en alldeles egen karaktär. Bland annat rönnbär (Caorunn på keltiska), maskrosor och röda äpplen.

Den neutrala spriten destilleras tre gånger innan den slutligen destilleras tillsammans med de noga utvalda kryddorna i en så kallad Copper Berry Chamber. Den används vanligtvis för att framställa parfym vilket i ginvärlden gör framställningen av Caorunn väldigt speciell.  Ångorna från spriten går genom en horisontell kammare där plåtar med kryddorna ligger. Tanken är att kryddorna på så sätt ska skapa en större kontaktyta med ångorna och ta smak på ett bättre sätt. Det skiljer sig också från den vanligare metoden där ångorna transporteras vertikal mot en kryddkorg i destillationspannan.

Så smakar Caorunn gin

I mitt tycke smakar Caorunn som en bra London Dry gin ska göra. Det märks att det är en välproducerad gin utan konstiga tillsatser. Den har de där klassiska smakerna men med en twist och komplexitet som jag gillar. Den känns fräsch, blommig och har en trevlig citrussmak. Torrheten är där utan att den blir för torr och svår att dricka ren. En liten pepprighet gömmer sig tillsammans med lite sötma som skapar en rundhet i gommen.

Gin och Tonic med Caorunn gin

Jag älskar ju som bekant gin och tonic, och Caorunn levererar det man förväntar sig. Ingen överdådig GT där smakerna exploderar, utan en elegant och välsmakande gin och tonic. Den står stadigt utan att behöva skryta eller vara en excentriker, den vet vad den har och den levererar det. Den skriker inte, den vet redan sitt värde. Caorunns egen “perfect serve” är med röda äpplen och jag tycker personligen att det är ett utmärkt val. Vill du laborera lite, addera ett basilikablad eller en rosmarinkvist.

Att välja tonic är ett svårt val men er som följt mig ett tag vet att jag generellt är restriktiv med både alltför mycket garnityr och smaksatt tonic. Caorunn tycker jag fungerar bra med en klassisk Fever Tree, East Imperial eller kanske en 1724 tonic. Vill du sätta lite mer sprätt på din GT så hade testat en Fever Tree Meditteranean, Indi Tonc, Fentimans eller Thomas Henry Elderflower.

Smaklig spis!

Läs gärna min guide om hur du gör en perfekt GT.

Intresserad av att boka mig ginprovning? Jag åker land och rike runt. Klicka på länken för att läsa om mina ginprovningar.

Högaktningsfullt, Mr. GT