Ginmarinerad råddjursfilé och nyårs-GT – Nyårsmeny med gin

sabrera champagne

Sabrera champagne eller GT på nyår.

Funderar du på vad du ska laga till nyår? Ginmarinerad råddjursfilé är en riktigt trevlig nyårsrätt som alla ginälskare borde servera på nyår. Utöver det måste du ju så klart ha en riktigt lyxig GT i handen på tolvslaget. Här är Mr. GT:s egen nyårsmeny! Håll till godo.

 

Recept på gin- och lingonmarinerad råddjursfilé (ja, lite lingon i marinaden får det väl vara också…)
8 portioner
 • 1,2 kg rådjursfilé
 • 2-3 dl gin
 • 1 dl rårörda eller 1,5 dl färska/frusna lingon
 • smör och olja
 • 
flingsalt
 • 
nymald peppar

När det gäller att välja gin till ginmarinaden så är det mest en fråga om vad du har hemma, du behöver ju inte ta det dyraste i barskåpet. Men välj en gin som har rejält med enbärssmak och gärna nordiska smaker, alltså helst inte t.ex. en Bombay Sapphire eller en Tanqueray No. 10. Välj snarare Hernö, Kyrö, Monkey 47, Hernö Juniper Cask eller klassiker som Gordons, Beefeater eller Tanqueray. Vill du prova något örtigare så går en Gin Mare alldeles utmärkt.

 1. Putsa råddjursfilén. Senor och hinnor vill du inte ha i munnen.
 2. Häll gin och lingon i en plastpåse och lägg i råddjursfilén. Låt köttet marinera i kylen, helst över natten. Är du nyårsstressad så är det okej med några timmar.
 3. 
Sätt ugnen på 175 grader. Obs, om du har tid, välj 130-150 grader. Det går långsammare men “stressar” heller inte köttet lika mycket. Ta upp filén och glöm inte att spara ginmarinaden. Bryn filén runtom med rejält med smör och en skvätt olja. Krydda med salt och peppar.
 4. Stick en köttermometer i köttets tjockaste del och lägg det i en ugnsfast form. Häll över den goda marinaden.
 5. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 56 grader.
 6. Täck formen med aluminiumfolie och låt köttet vila 15 minuter. Skär upp köttet i tunna skivor vid servering.
 7. Servera med en klassisk pommes anna eller potatisgratäng. Marinaden kan vara svår att använda som sås. Men servera gärna en trevlig vilt- eller rödvinssås till.

 

Nyårs-Gin & Tonic

Som bekant vill man hålla i en trevlig Gin & Tonic på tolvslaget. Det är ju trots allt livets vatten. Men många av er öppnar nog en flaska champagne, vilket ju också är väldigt gott. Vill man twista till det lite så funkar det bra med en French 75, dvs. gin, sockerlag, citronsaft och champagne. Men nej, jag tycker nog att vi ska hålla oss till GT här. Och ska man dricka gin på nyår så ska den vara som champagne; torr, dyr och uppfriskande.

Recept på nyårs-GT

Tanken med den här GT:n är att Caorunn är väldigt lätt och frisk i smakerna. Äppletonerna finns där, men det är en relativt snäll och lugn gin som även har den där friska “champagne-känslan”. Det kombinerar man givetvis med den lättaste och torraste tonicen, East Imperial Tonic. Till det lägger du på en skiva rött äpple. Närmare så här kommer du inte champagne, fast GT.

God Jul och Gott nytt!

Högaktningsfullt,
Mr. GT