Mina fem bästa tonics för gin och tonic

Tonicen utgör som bekant en relativt stor del av en gin och tonic. I mitt fall, oftast cirka två tredjedelar. Men vilken tonic ska man välja? Nedan har jag fem av mina favoriter just nu. P.S. Kära läsare, bara så ni vet. Ingen av länkarna nedan är affiliate och jag får inte betalt för att recensera de här tonicsen. Som vanligt vill jag bara ge er bästa möjliga innehåll. Håll till godo. D.S.

East Imperial Tonic

 

gin och tonic med frukt

GT med The Botanist gin och East Imperial Burma. Bild: East Imperial.

En rysligt god tonic. Kanske min absoluta favorittonic för en klassisk gin & tonic på exempelvis Hernö gin. East Imperial tillverkas i Nya Zeeland och produceras i små upplagor på utvalda ingredienser från olika delar av asien. Jag rekommenderar att du kikar igenom deras sortiment eftersom de har flera smaker; Men testa deras originaltonic såklart men även, Old World Tonic, Burma Tonic, Yuzu Tonic och Grapefruit Tonic. Gemensamt för alla är deras naturliga och lätta smaker. Deras originaltonic smakar varken för mycket citrus eller är för söt. På så sätt känner du ginen utan att den försvinner i ett träsk av citronsyra och jag tycker verkligen att den passar perfekt för en klassisk GT. Själva säger East Imperial att de tillverkar tonicens champagne. Jag är beredd att hålla med.

I nuläget kan du bara köpa East Imperial på nätet vad jag vet. Se mer här.

 

Indi Tonic

 

Indi tonic with fruits

Bild: Indi Tonic

Indi Tonic är en spansk tonic med unik karaktär. Smakrik, bitter och örtig. För mig är detta en fantastisk tonic till fruktiga, blommiga eller örtiga gins. Testa Ginself med Indi, apelsinzest och citronzest: Himmelriket. Tillverkningsprocessen av Indi Tonic är vad jag vet helt unik och är inte alls långt från hur gin tillverkas. Ingredienserna till tonicen macereras (ingredienserna får laka ur) under flera veckor och skapar grunden till tonicen. Detta destilleras sedan långsamt och blandas sedermera ut med fruktjuice, socker och vatten.

Vill du köpa Indi? Den ska precis ha kommit till ICA Rosenlund i Göteborg. Vad jag vet enda stället i Sverige. Annars kan du köpa den online här. Eller kontakta mig på mrgt@mrgt.se så kan du köpa direkt från mitt lager

 

BTW – Bermondsey Tonic

BTW tonic with fruits

Bild: Bermondsey Tonic Water

 

Du har säkert kikat en del på tonicsirap, alltså tonickoncentrat som ännu inte spätts ut med vatten och blivit tonicvatten. Själv har jag lite svårt för tonicsirap. Jag upplever ofta att det smakar för sött, för beskt, för syrligt eller så mycket att ginen försvinner. Om du känner likadant kan jag rekommendera BTW Bermondsey Tonic Water. För mig är detta en riktigt härlig tonic att använda för klassiska GT:s med en twist.
Vid framtagandet av BTW använder man riktig kinabark istället för extrakt som vissa tillverkare gör. Dessutom är tonicen ofiltrerad och man har inte tillsatt ämnen som gör den klar, istället är den brun, precis som barken. Jag föreställer mig att det är så här tonic brukade smaka en gång i tiden. Väl värt att prova!

För tillfället vet jag ingen svensk sajt som säljer BTW Tonic Water men precis som Indi ska den finnas på ICA Rosenlund i Göteborg. Eller kontakta mig på mrgt@mrgt.se så kan du köpa direkt från mitt lager.

 

1724 Tonic

1724 tonic in a gin and tonic

Bild: 1724 tonic

Denna spanska tonic måste ändå med på listan tycker jag. Måste erkänna att det var ett tag sedan jag drack 1724, något jag ångrar. Den är fräsch, krispig och lätt utan att bli för klen. Likt Indi Tonic passar den väl till fruktiga, örtiga och blommiga giner. Det är väl ingen skräll att gänget bakom den oerhört goda ginen, Gin Mare även står bakom 1724. Men varför heter den 1724? Jo för att kinabarken handplockas 1724 meter över havet på inkaleden i Anderna. Ja, jag vet det låter nästan för bra för att vara sant. Men det är en ruskigt god och fräsch tonic som jag varmt rekommenderar.

Vad jag vet kan du bara köpa 1724 online än så länge.

 

 

Fever Tree Tonic

Fever Tree tonic with gin and tonic

Bild: Fever Tree

Det är svårt att säga någonting annat än att Fever Tree är en oerhört bra tonic. Jag skulle inte kunna göra en lista på bra tonics utan att ta med den. För mig är den fortfarande väldigt all around och dessutom är den tillgänglig nästan överallt numera. Fever Tree finns i flera smaker och passar bra med de flesta ginsorter. I jämförelse med vissa andra premiumtonics kan jag tycka att den är aningens för söt och har en hel del spår av citronsyra.
Min svaga pessimism mot Fever Tree grundar sig nog egentligen inte på att den är dålig utan på att jag helt enkelt druckit oförsvarbara mängder av den. Det borde vara ett gott betyg om något, så gå och köp den helt enkelt. Den finns i de flesta välsorterade matbutiker.