Så gör du en perfekt GT med Kyrö Napue Gin

Kyrö Napue gin and tonic

Kyrö Napue Gin med tranbär och rosmarin.

Idén bakom Kyrö destilleri startade som många andra finska idéer, i en bastu. Fem grabbar tyckte att Finland saknade bra rågwhisky. En tag senare såg Kyrö Whisky dagens ljus och strax därefter skapade man även gin på råg.

Kyrö destilleri ligger “mitt i ingenstans” och har en häftig historia men framförallt har de en väldigt bra och prisad gin, Kyrö Napue Gin. Eftersom IWCS utnämnde den till världens bästa gin för Gin och Tonic 2015 så är den så klart en given flaska att ha på hyllan för varje GT-fanatiker. Deras ekfatslagrade gin, Koskue, är även den prisbelönt men jag har tyvärr inte fått äran att fylla min gom med den ännu.

Smak och doft

Anyway, hur smakar Kyrö Napue då? Fantastiskt skulle jag säga. Och till en GT är den definitivt inte sämre.

Näsan och smaklökarna möts av en blommig, örtig och ganska söt smak. Där finns en skvätt honung och citrus som rullar runt i munnen på ett trevligt vis. Enbären finns där utan att ta över och Napue är inte alls tokig att dricka ren. Snarare tvärt om, rund och fin i gommen, antagligen mycket tack vare rågen och den lilla sötman som finns. Precis som med Hernö gin så känner man igen de nordiska smakerna.

En perfekt gin och tonic på Kyrö Napue

Till Gin och Tonic då? Jorå, mina damer och herrar. Kyrös egen “perfect serve GT” görs med tranbär och rosmarin. En underbar kombination som känns både finsk och kontinental på samma gång. Tonic är en smaksak här, jag testade med Fever Tree här och det funkade fint, även med Mediterranean. Men skulle tro att en relativt neutral tonic går utmärkt här också eftersom det är så fina blommiga smaker från både ginen och rosmarinen. Dessutom ger tranbären mycket smak.

Helt klart en av mina favoriter. Drick och njut!

Högaktningsfullt,

Mr. GT

@gintonicmaster

Lär dig hur man gör en perfect GT i 10 steg. Läs mer här.

Intresserad av ginprovning? Kontakta mig.

Foto: Jens Hendar