Big Gin – en gin som inte skäms för sig

big gin with gin tonic

Big Gin & Tonic. På den här bilden med deras barrel aged gin som jag varmt kan rekommendera. Bild från Captive Spirits instagram.

Jag fick nyligen möjligheten att prova Big Gin från Captive Spirits i Seattle. Destilleriet gör ett antal olika sorters gin under namnet Big Gin och har under åren prisats på många internationella tävlingar.

Ben Capdevielle som är medgrundare av Big Gin hade i många år tagit fram sprit på hobby nivå. Sakta men säkert började hans intresse växa och 2008 började han och hans fästmö Holly Robertsson att ta fram Big Gin. Det tog flera år innan smakerna satt. Men äntligen, 2011 rullades första flaskan ut från Captive Spirits. Resten är som man brukar säga historia.

Big Gin är ingen stor spelare på ginmarknaden och i dagsläget går den inte att få tag i på systembolaget. Men frågar du i en välsorterad bar kan du säkerligen få möjlighet att smaka den, speciellt i Göteborg.

Så doftar Big Gin

Big Gin har klassiska dofter. Ingredienserna går inte utanför boxen, men nej, det gör den absolut inte tråkig. För en person som gillar bra, klassisk gin så är detta underbart. Enbärsdofterna är där, även citrusen och ett härligt drag från pepparkvarnen.

Så smakar Big Gin

Enbär, koriander, apelsinskal, paradisfrön, angelikarot, kanel, kardemumma, orrisrot och tasmansk peppar är alla ingredienser i Big Gin. Som ovan sagt, samtliga är klassiska gin-kryddor. Smaken har distinkta smaker av enbär, peppar, angelikarot och kardemumma och levererar det den utlovat. Klassiskt, men mycket gott. Man känner verkligen att teamet bakom Big Gin arbetat med de små, men ack så viktiga detaljerna.

Trots att Big Gin ligger på 47 % alkoholhalt så är den oerhört rund och trevlig. Det finns en fin sötma som kommer fram och avslutar smakupplevelsen genom att släppa fram citrustonerna. För mig blir Big Gin en klassisk gin som vågar vara klassisk och samtidigt komplex och spännande. Det hela gör den ganska allround. Drick den ren som den är eller däng den i en svalkande Gin och Tonic. Båda blir oerhört bra.

Big Gin i en Gin och Tonic

Mumma! Pepprigheten och de rejäla enbärssmakerna gör att du med fördel kan kränga ner Big Gin i en GT. Den tål tonic som är lite rejälare. Våga ta i lite och prova med tonic som kanske har lite mer beska och smak. Prova Indi Tonic, Schweppes pink pepper tonic eller varför inte Jack Rudy (var försiktig med den senare). När det kommer till garnityren. Krångla inte till det för mycket. Big Gin ska inte drickas med 10 snurrade sugrör eller torr-is. Garnera med citronzest och enbär. Vill du skoja till det, släng på ett mintblad och grapezest.

Vill du veta mer om Big Gin? Läs mer på Captive Spirits webbsida.

Intresserad av att prova nya typer av gin? Låt mig sätta ihop en skräddarsydd ginprovning för dig och dina vänner.

Högaktningsfullt, Mr. GT.