Gin och Tonic – 10 tips för gör en perfekt GT
Jag får ofta frågan; Hur får du dina gin och tonics så bra? En gin och tonic är väl bara gin och tonic? Det går väl inte att göra på så många olika sätt?
Inget kunde vara mer fel…
Här kommer Mr. GT:s guide över hur du gör en perfekt gin och tonic!
På några ställen länkar jag till produkter. Det är inget jag tjänar pengar på. Jag gillar helt enkelt Cask & Co:s produkter och vill ge er läsare tips om var ni kan hitta bra hjälpmedel för att göra en perfekt GT, inte svårare än så.
1. Släng highball-glaset och ta fram vinglaset
Gin och tonic serveras traditionellt i highball-glas. Alltså ett glas som är format som en långsmal cylinder. Problemet med den typen av glas är att dofterna inte når ut lika bra som om vi istället använder ett glas med kupa. Att dricka vin ur vinglas med kupa är en självklarhet för de flesta, men det har tagit lång tid innan bartenders runt om i världen verkligen börjat anamma ett glas med kupa för gin och tonic.
Att kupa är överlägset har framförallt med doft att göra. Cirka 70-80 procent av det du smakar kommer från näsan. En viktig transportör av dofter är bubblorna i en gin och tonic, och ju större yta de har att verka på, desto starkare dofter kommer du att uppleva. Det finns idag speciella gin och tonic-glas som är lite större och robustare än vanliga vinglas.
2. En perfekt gin och tonic ska vara kall
Varför ska man kyla en GT är det faktiskt många av mina gäster som undrar.
En perfekt gin och tonic bör vara kall därför att kolsyremolekylerna som skapar bubblorna i drinken får svårare att lämna glaset. Det är ingen slump att exempelvis en kall Coca-Cola har mer kolsyra i sig än en varm. Så om du vill ha en gin och tonic där kolsyran håller i sig, under lång tid, och ger i från sig goda aromer. Se då till att kyla både tonicen. Kyl också gärna glaset genom att ställa in det i frysen någon timme innan servering.
När det kommer till själva isen så gäller det att använda is som kyler GT:n utan att späda ut den för mycket med vatten. Generellt kan man säga att många små iskuber smälter fortare än en stor. Det beror på att isens kontaktyta blir större när man använder många små isbitar. Här beror det lite på vad du vill ha för typ av GT. Om du har “varma”ingredienser så är det troligtvis bäst att snabbt kyla ner GT:n med många isbitar. Men om du vill smutta på din GT under en längre stund, något jag gärna gör, då bör du använda ett block av klar-is, alltså is utan luftbubblor. Den smälter extra långsamt och minimerar risken att din GT blir för utspädd.
Mitt råd är göra din egen is snarare än att köpa i affären. Det brukar ge bättre resultat. Det finns många riktigt bra isformar i silikon och plast som gör att du får lite större och trevligare isbitar än de du finner i mataffären. Om du är sugen på att göra klar-is rekommenderar jag att du fyller en frysbox med vatten och ställer in i frysen. Det faktum att isen fryses under lång tid gör att isen blir klar och genomskinlig utan luftbubblor. Dock är det viktigt att inte låta isblocket frysa helt igenom.
3. Gin av hög kvalitet
Vilken gin man ska använda är så klart valfritt, och smaken är som baken. Men se till att du använder en gin som är värdig din perfekta GT. Gör du dig besväret att köpa kupade GT-glas och använda klar-is så känns det tråkigt att bygga din GT på exempelvis Gibsons gin. Om du inte vet vad du ska välja så rekommenderar jag Tanqueray No. 10. En gin som alla bör ha hemma. En trotjänare som aldrig sviker och som håller hög kvalitet.
4. Använd premium-tonic
En gin och tonic består till cirka 2/3 av tonic. Därför är detta en oerhört viktig, men många gånger bortglömd ingrediens. Toppa inte din GT med Hemköps egna tonic eller Schweppes Indian Tonic. Ska du göra en perfekt GT så rekommenderar jag en lätt, men god tonic, av hög kvalitet. Men vilken ska man välja? Ja, här står vi återigen vid ett vägval där smaken är ytterst individuell. Men jag ska avslöja mina säkraste och bästa kort. Väljer du Fever Tree Tonic, 1724 Tonic eller East Imperial så kommer du att landa rätt med din perfekta GT. Tyvärr är varken 1724 eller East Imperial enkla att få tag i Sverige. Men i takt med att GT-trenden växt så finns de i vissa välsorterade matbutiker eller på nätet.
Samtliga nämnda tonics är kvalitetstonics som passar de flesta ginsorter. Kom dock ihåg att om du väljer en gin med mindre traditionella smaker, exempelvis Mom Gin eller X-Gin så gäller inte samma råd. Då kan du behöva göra smaktester först.
5. Välj rätt garnityr
Citron, lime, gurka, grape… Det finns minst lika många olika garnityrer som det finns gin. När det kommer till garnityrer så finns det ett antal saker att tänka på:
- Vill du förstärka en smak, d.v.s. spegla en smak som redan finns i ginen eller tonicen? Ett klassiskt exempel är gurkan i Hendricks som så många gillar. Det beror helt enkelt på att Hendricks bland annat är destillerat på gurka. Smaka ginen och finn den smak du vill förstärka. Addera den sedan till din GT. Om du inte känner smaker så bra, läs på om ginen.
- Vill du kombinera smaker? Här blir det lite mer komplicerat och vi kan gå ner på en molekylär nivå för att se vilka smaker i ginen respektive tonicen som går att kombinera med. Testa dig fram!
- Kom ihåg doften! Garnityren ska göra mer för doften än smaken i gin och tonicen.
6. Citron eller lime?
Jag har alltid hävdat att citron är bäst. Det är dessutom fler ginsorter som innehåller citron än lime. Enkelt! Välj citron.
7. Zest är bättre än saft
Ett vanligt misstag som jag själv (ofta medvetet gör) är att använda citronklyftor i min GT. Kan du använda zest så rekommenderar jag det. Det är i skalet på citronen som det sitter mest aromer. Se till att skala bort en trevlig bit zest och vrid den så att oljorna kramas ut. Utöver att spraya oljorna på GT:n, smek även glaset med zesten så att du får en ännu större doftupplevelse från oljorna. Ytterligare en anledning att använda zest är att saften från citrusen reagerar negativt med tonicen och dödar kolsyran som är en viktig smakbärare. Just det påståendet kan jag dock inte bevisa utan är något man ofta pratar om i GT-världen. Att hitta bra zestjärn av hög kvalitet är helt ärligt fruktansvärt svårt. Ofta skär de för tjocka skivor och är mer potatisskalare än något annat, men det här zestjärnet är väldigt allround och funkar grymt bra anser jag.
8. Fega inte med ginen!
Hur mycket gin man ska ha i är så klart en smakfråga. Själv föredrar jag 1:1 då jag tycker att ginen verkligen kommer till sin rätt. Många vill inte ha det så starkt. Satsa på ett ratio som är ca 1:2 eller max 1:3.
9. Skippa sugröret
Jag blir lika upprörd varje gång jag får en Gin och Tonic med sugrör. Du är väl inte 10 år och går på barnkalas?
Förstår att det finns alla möjliga skäl att använda sugrör, men sugrör förstör inte bara doft och smak, det är dessutom dåligt för miljön.
10. Drick omgående
En GT är generellt inget man sitter och sippar i flera timmar. Det finns absolut gånger då jag tycker att en Gin och Tonic kan stå en stund, d.v.s. dra åt sig smaker, men inse samtidigt att smakerna späds ut med den takt som isen smälter. Så, njut medan den är kall och isen fortfarande kall och krispig.
Lycka till med din perfekta Gin och Tonic!
Högaktningsfullt,
Mr. GT
@gintonicmaster
4 januari, 2017 @ 20:05
Hej!
I Barcelona träffade jag på “Ginoteca”. Alltså många typer av gin att välja på och olika tillbehör. Servering vid bordet i vida klotglas, 5 cl gin, 20 cl schweppes. Tonicen hälls försiktigt längs med den skruvade drinkmix skeden för att behålla kolsyran.
Naturligtvis stora isbitar som inte smälter, men kyler bra.
Har ni träffat på det med skeden vid blandningen?
Mvh Dan
Mr. GT tipsar om bästa Gin och Tonicen för Internationella GT-dagen – All-Latest-News
9 april, 2017 @ 10:39
[…] Hur gör man en perfekt GT?Läs Mr. GT:s 10 tips för den perfekta GT:n. […]
Mr. GT tipsar om bästa Gin och Tonicen för Internationella GT-dagen – All-In Live News
9 april, 2017 @ 11:14
[…] Hur gör man en perfekt GT?Läs Mr. GT:s 10 tips för den perfekta GT:n. […]
18 oktober, 2017 @ 06:16
Tack för tipsen! Jag ser fram emot att göra en bättre GT men jag har en fråga angående punkt nummer 7: Vad är cest…?
14 november, 2017 @ 19:14
Hej,
Inser att jag faktiskt har stavat fel. Zest ska det stå. Zest är skalet på en frukt. I det här fallet vill vi alltså använda skalet på exempelvis en citron, hellre än fruktköttet.
Högaktningsfullt, Mr. GT
27 januari, 2018 @ 08:03
Hej!
Tack för många bra tips! I dag är vi många som inte vill eller kan dricka tonic pga av sockerhalten, det är lite tråkigt att alltid använda Schweppes Indian Zero Tonic, så jag undrar om du har tips på andra tonics som är av ”zero” typen?
Mvh Göran
6 mars, 2018 @ 21:04
Hej Göran, tack för fina ord! Förstår ditt dilemma. Nu vet jag inte om du måste undvika socker helt eller kan dricka produkter med mindre socker i?
Generellt är de flesta premiumtonics inte så söta. Ta t.ex. East Imperial, de har mycket mindre socker i än Schweppes (jag har inte detta på papper men kan nästan säga det säkert).
Annars har Fever Tree en lightvariant som inte är sockerfri tror jag, men åtminstone mindre socker. Hoppas det var några användbara tips.
Högaktningsfullt, Mr. GT
28 mars, 2018 @ 07:33
Peter Spanton Tonic, oerhört bra och helt sockerfri!
11 februari, 2018 @ 01:11
Vad tycker du om Ekobryggeriets bitter +, jag tycker,,,, helt underbar
11 februari, 2018 @ 01:13
Vad tycker ni om Ekobryggeriets bitter + ? den rekar jag, underbart bitter då, ju
6 mars, 2018 @ 21:06
Hej Rikard,
Jag har länge haft tanken att prova ekobryggeriet, men tyvärr inte testat bitter +. Det låter dock som en tonic i min smak :).
Hur smakar den skulle du säga?
Högaktningsfullt, Mr. GT
18 juli, 2018 @ 23:38
Hej, jag har aldrig förstått behovet att bedöva smaklökarna med is. En god GT för mig är: 1 dl Gin, potatisskala skalet av ca 1/2 lime och slicea dessa lätt med en kniv med för att komma åt essenserna , tag ur “väggarna” ur en röd chili – blanda Gin, limeskal och röd chili-väggar i ett vinglas, ställ in i kylskåpet och låt dra 30-60 minuter och fyll på med samma mängd av en BRA tonic. Du kan kan använda samma glas hela kvällen – limen och chilin räcker en hel kväll, fyll bara på med G & T.
//Magnus
6 november, 2018 @ 06:11
Jag testade att lägga i en nypa hela grönpepparkorn, samt ett (rejält) stänk Fernet Branca, det ger en ngt ”söt” bitterhet till g&t’n, citronzest i såklart…
30 december, 2019 @ 16:07
Jag köpte av misstag Fever Tree sodavatten istället för tonic. Men som tur var köpte jag även en (liten) flaska tonic-vatten från Swedish Eco Brew med Spruce shots (granskott). Sitter och provar en drink gjord på det här sättet inför morgondagen. Tycker det smakar bra (garnerat med citron). Det råkade bli Gordon’s London Dry Gin.
Har du Mr. GT någon erfarenhet av den här tillverkaren och av granskott?